28 juli 2025
2e9f753d-bd22-494b-bcb5-2a49023e17ff

Dat was ooit het cynische gezegde van de staat en de kerk over de mijnwerkers in Limburg. Arm houden om de mensen onder controle te houden, en tegelijk profiteren van hun harde arbeid.” Op zondag 27 juli 2025 zat ik samen met 1100 anderen in de Rodahal in Kerkrade bij de première van Het Geluk van Limburg. Deze voorstelling brengt het rauwe en eerlijke verhaal van drie generaties mijnwerkers van de fictieve familie Vincken, afkomstig uit de mijnwerkerswijk Heilust, vlakbij de Willem-Sophia mijn in Spekholzerheide.

De rode draad is de dialoog tussen opa Huub, voortreffelijk gespeeld door Huub Stapel, en zijn kleinzoon die vraagt: “Opa, hoe was het eigenlijk om in de mijn te werken?” Wat volgt is geen sentimenteel verhaal, maar een eerlijk en aangrijpend portret van een leven vol opoffering, verbondenheid, strijd en verdriet. Ook de donkere periode van de Duitse bezetting krijgt ruimte, met een schrijnend moment waarin een Duitse soldaat een dodelijk schot afvuurt en scène die het publiek stil en diep geraakt achterlaat. Een bekende van mij, vertelde in de 20 minuten durende pauze, dat hij zijn vader nauwelijks heeft gekend omdat hij op 50-jarige leeftijd stierf aan stoflongen het dodelijke gevolg van jarenlang ondergronds werken.

Tijdens de voorstelling werd hij emotioneel bij de film waar een mijnwerker op zijn knieën met een afbouwhamer steenkool loswrikt in een stoffige pijler. In Limburg verloren ongeveer 1500 mijnwerkers het leven door ongelukken of beroepsziekten. Dit harde getal maakt Het Geluk van Limburg ongetwijfeld nog confronterender. De cast, waaronder ook Xander van Vledder, Magtel de Laat, Buddy Vedder, Nandi van Beurden en Emil Szarkowicz, brengt het verhaal met zoveel overtuiging dat het leven ondergronds bijna realistisch wordt. Ook de figuranten en muziek maken het verhaal compleet.

Het Geluk van Limburg is een ode aan alle mannen en vrouwen die dit zware leven leefden. Aan de mijnwerkersgezinnen die steeds maar doorgingen, ook nog een periode toen de mijnen sloten. Ben je nog niet geweest? Ga kijken. Laat je raken door het verhaal dat Zuid- Limburg heeft gevormd en dat nog steeds leeft in de herinneringen van velen en nooit vergeten mag worden. Het Geluk van Limburg is nog drie maanden te zien in de Rodahal in Kerkrade. De kaartverkoop gaat hard, maar er zijn nog tickets.

Foto onderschrift: Na afloop kreeg de cast een staande ovatie, begeleid door een daverend applaus, een terechte beloning voor deze indrukwekkende voorstelling die ongetwijfeld iedereen diep heeft geraakt.

Tekst en foto: Peter Trompetter Fotografie

About The Author